Op diverse locaties door het hele land staat er wel ergens een. Midden in het land van een boer, langs de weg, bij een bouwterrein. Anders dan hijskranen, of andere grote machines.. de graafmachine. Het lijkt allemaal hetzelfde werk dat ze verrichten. Voor wie zich er in (heeft) verdiept is niets minder waar.
De graafmachines van Peenstra Knikladerverhuur. Twee rupsbanden met een cabine er op, aan de voorkant een graafarm met vrijwel altijd een bak er aan. Zwaailampen bovenop de cabine en een kachel aan de binnenkant. Knopjes, hendels, pedalen, sleutels, een joystick.. Wie denkt dat werken op een kraan er eenvoudig uitziet heeft het mis! Het is een hele training om je beide hersenhelften te laten samenwerken, je linkerarm een andere opdracht te geven dan je rechterhand die de ‘joystick’ de andere kant op laat bewegen. Probeer maar eens op papier een rondje te tekenen met in iedere hand een krijtje. Laat daarna je rechterhand rondjes in de cirkel tekenen en maak tegelijkertijd driehoekjes met het krijtje in je linkerhand. Dan begrijp je ongeveer wat het werk van je vraagt!
Als het dan eenmaal lukt om de kraan te laten doen wat nodig is, moet dit worden afgestemd op de werkzaamheden die er zijn. Om een idee te geven wat het verschil is zullen nu de bij ons meest voorkomende werkzaamheden worden beschreven.
De achtertuin.. Wanneer een (achter)tuin moet worden afgegraven is het belangrijk om de eigen vakkundige inzichten af te stemmen met de wensen van een klant. Er is soms sprake van zwaar vervuilde grond, of obstakels onder de grond, lukraak graven zit er daarom echt niet bij. Obstakels en vervuilde grond worden weggegraven, en nieuw grond of zand wordt gebruikt om de tuin weer op hoogte te brengen. De tuin zit vaak vol verrassingen! Graafwerk voor kabels en leidingen vraagt om zorgvuldig werk. Hoewel er richtlijnen en kliktekeningen zijn waar de kabels en leidingen zich bevinden is het toch oppassen dat de graafbak niet een kabel stuk maakt. Er wordt een sleuf gegraven om bij de kabel of leiding te komen, de kabel wordt vervangen, gerepareerd of geplaatst en de sleuf wordt weer dicht gemaakt. In sommige gevallen volgt hierna nog straatwerk, maar hoe dan ook is het altijd oppassen geblazen dat er niet een kabel wordt geraakt of een ‘te dikke’ wortel van een boom wordt doorgehakt. Dan is er nog het werken in een bouwput waar heipalen worden geboord in plaats van geslagen. Door het boren komt er een behoorlijke hoeveelheid grond naar boven welke de kraan moet wegwerken. Deze grond wordt op een berg gelegd en daarna afgevoerd. Het vraagt om snelheid en overzicht, om te zorgen dat de bouwput op orde blijft en de grondwerkers op een egaal terrein kunnen rondlopen. Naast dit wegwerken van de grond, tilt de kraan ook heel eenvoudig de korven omhoog die in de paal gezet worden. Met een grondwerker er bij ter begeleiding, onderschat nooit wat een grondwerker doet!
Elke opdracht vraagt om een andere werkwijze, en toch komt het allemaal neer op graven. Afwisselend werk om te doen en waarbij veel werkzaamheden te vereenvoudigen zijn dankzij de verschillende onderdelen die aan de graafarm gezet kunnen worden. Een sloophamer kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een muur door te slaan, of een open bak om bijvoorbeeld een smalle sloot uit te graven zonder al te veel water mee te nemen. Hoe verschillend deze werkzaamheden ook zijn. Een ding is overal hetzelfde: afwerken zonder hobbels. Die vlakke grond geeft het mooiste resultaat!